ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΟΣΠΡΙΑ - ΠΟΛΥΕΤΕΙΣ ΘΑΜΝΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ - ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ PDF Εκτύπωση E-mail

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Το Ινστιτούτο Χαρτογράφησης και Ταξινόμησης Εδαφών του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ ανταποκρινόμενο στην επιθυμία μεγάλου αριθμού πολιτών, διοργανώσε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ημερίδα με αντικείμενο την αναδιάρθρωση τω καλλιεργειών στη Θεσσαλία. Σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση των πολιτών στα πραγματικά δεδομένα της γεωργίας της περιοχής και τις αντικειμενικές δυνατότητες εισαγωγής νέων καλλιεργειών που στις σημερινές συνθήκες θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια διέξοδο για όσους ενεργοποιούνται ή στρέφονται σήμερα προς τον πρωτογενή τομέα της γεωργίας. Τελική επιδίωξή ήταν η αντικειμενική παρουσίαση των πραγματικών δυνατοτήτων σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας από την παραγωγή έως και την τελική διάθεση στα πλαίσια του σημερινού οικονομικού περιβάλλοντος και της νέας ΚΑΠ και όχι μόνο η θεωρητική γνώση γύρω από τις νέες καλλιέργειες και τις δυνατότητές τους, που πολλές φορές δημιουργούν μη ρεαλιστικές προσδοκίες οδηγώντας σε λαθεμένες επιλογές.

 

Στην ημερίδα ειδικοί επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους παρουσιάσαν τις καλλιέργειες που παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον όπως τα όσπρια, οι θαμνώδεις καλλιέργειες που παράγουν προϊόντα ιδιαίτερης αξίας, όπως η αρώνια, το γκότζι μπέρι, το ιποφαές, τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και τις παραγόμενες από αυτά ουσίες μέσω των οποίων αποκτούν σημαντική προστιθέμενη αξία. Τέλος εισηγητρια του Υπουργείου Γεωργίας παρουσιάσε ποιες από τις  καλλιέργειες προωθούνται και ποια είναι η υποστήριξη των παραγωγών που θα ασχοληθούν με αυτές. Η ημερίδα θα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22-2-2013 από 9.00 – 13.00 μμ στην αίθουσα διαλέξεων του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών, στην οδό Θεοφράστου 1. Αναλυτικότερα το πρόγραμμα της ημερίδας ήταν:

 

Προωθούμενες καλλιέργειες ΥΠΑΑ&Τ

Εισηγήτρια κα Άννα Φουλίδου, Προϊσταμένη του Τμήματος Πυρηνοκάρπων &Μηλοειδών της Διεύθυνσης Παραγωγής & Αξιοποίησης προϊόντων Δενδροκηπευτικής ΥΠΑΑ&Τ

 

Τα όσπρια στη Θεσσαλία (Καλλιέργεια-Έρευνα-Προοπτική)

Εισηγητής Δρ. Δημήτριος Βλαχοστέργιος, Ερευνητής Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών & Βοσκών Λάρισας - ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

 

Εναλλακτικές καλλιέργειες με άγρια φρούτα του δάσους και χρυσοφόρα δασοπονικά είδη: Αρώνια, κρανιά, φελλοδρύς: Φυτά με ...χίλιες χρήσεις.

Εισηγητές Δρ. Ιωάννης Σπανός, Δρ. Παναγιώτης Πλατής, Ερευνητές Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης - ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

 

Αρωματικά – Φαρμακευτικά Φυτά

Εισηγήτρια Δρ. Κατερίνα – Μαργαρίτα Κουκ, Κέντρο Γεωργικής Έρευνας Βόρειας Ελλάδας - ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

 

Προστιθέμενη αξία από αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά

Καθηγητής Δημήτριος Κουρέτας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας.

 

 

 

 

 

Ο Διευθυντής

 

 

Δρ. Χρίστος Τσαντήλας

Τακτικός Ερευνητής

 

 

 

 

 
 


Developed and Designed by